Printfriendly

2013. szeptember 6., péntek

Sajtkrémes baguettek

Tegnap bekukkantottam a hűtőbe és árválkodott benne két tubus zöld-fűszeres sajtkrém. Akkor beindultak a fogaskerekek, megszületett az elképzelés. Ma pedig kisültek a baguettek. Isteni finom puha, benne krémes sajt. Alig bírtam egyet megenni belőle, annyira laktató.


Hozzávalók 8 baguetthez:
  • 1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 2 tubus zöld-fűszeres sajtkrém (2*100g)
  • 1 egész tojás a tetejére
  • 1 tk szezámmag a szóráshoz
  • 1 ek tej a gőzöléshez
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra kockázzuk és megfőzzük.
Leszűrjük, egy krumpli törő segítségével pépesítjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral egy kevéske langyos tejben.
Egy nagyobb tálba tesszük az áttört krumplit, a lisztet, a sót (ezt kicsit takarjuk be a liszttel, hogy ne érintkezzen majd az élesztővel), az olajat, a tejfölt, a felfutott élesztőt és a maradék tejet.
Jól kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk.
Téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk.
Hosszában kettévágjuk, majd ezeket a tésztadarabokat is 4-4 kisebb téglalapra vágjuk.
A sajtkrémet rányomjuk a tésztákra, majd egy kiskanál domború oldalával elsimítjuk.
A tészta széleinél ajánlott egy kis részt sajt nélkül hagyni, így kisebb valószínűséggel fog a sajtkrém kifolyni.
A keskenyebbik oldalról feltekerjük a baguetteket.
A tészta végét a baguett oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe fektetjük őket és egy éles késsel középen bevágjuk a tésztákat.
A sütőt előmelegítjük. A tepsiben hagyjuk még 20 percet kelni.
Lekenjük a tetejüket egy egész, felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegítette sütőbe téve 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése