Printfriendly

2013. szeptember 15., vasárnap

Fésűs karaj

Volt itthon egy kisebb darabka karaj. A vasárnapi ebéd második fogásaként képzeltem el, de nem a hagyományos módon megtöltve, egész kolbásszal a közepében, hanem egy kicsit más formában. Így jött az ötlet, hogy legyen bevágva és kolbász karikákkal együtt megsütve. Így egy fésűre emlékeztet, ezért is lett fésűs karaj a neve.
Ez nem egy túl nagy adag, de a Férjemmel ketten a 7 szeletre felvágott husit nem bírtuk elfogyasztani a húsleves után.
Krumplipüré körettel az igazi. 
Nagyon dekoratív, igazi ünnepi étel, azt hiszem máskor is fogom készíteni, talán nagyobb karaj darabbal. Hidegtálra is kiváló húsféle.


Hozzávalók 2 főre:
  • 1 db 15 cm hosszú karaj darab
  • 10 cm hosszú száraz kolbász
  • Bors
  • 2 kk házi fokhagymakrém vagy 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 6 vékony szelet füstölt szalonna csík
A karajt alaposan megtisztítjuk, majd egy éles késsel hosszában először középen vágunk egy mélyedést úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a húst az aljáig, majd még két további vágást ejtünk.
Az olajat egy tálkába öntjük és hozzáadunk kb. 1 tk sót, 1 kk őrölt borsot, 2 kk fokhagymakrémet (vagy belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat) és jól összekeverjük.
Alaposan bedörzsöljük a fűszeres páccal a karaj kívül és a vágásokban is.
A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, és a vágatokba rakjuk.
Egy kötöző zsineggel szorosan átkötjük.
A szalonna csíkokat egy magasabb falú jénaiba fektetjük és rárakjuk a kötözött karajt.
Meglocsoljuk a maradék páclével.
Pár óra hosszára hagyjuk pihenni, az még jobb, ha előző este bepácoljuk.
Előmelegítette sütőben, a jénai tetejét ráhelyezve, kb. 1 dl vízzel felöntve 220 fokon hőlégkeveréssel puhítjuk. Majd a fedőt levéve további 30 percet pirítjuk, néha meglocsolgatva az olajos lével.
Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd levágjuk róla a zsineget.
Egy éles késsel szépen szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése