PrintFrendly

2015. július 8., szerda

Cérnametélt tészta házilag

Sajnos egyre kevesebb idő jut tészta készítésre, pedig sokkal jobb a házilag gyúrt, mint a bolti társa. Ritkán, de néha én is nekilátok. Most, hogy a kerti és udvari teendőket a nagy meleg miatt célszerű reggel és este végezni, így napközben lehet egy kis tésztát gyúrni. Összegyűlt pár házi tojás is. Cérnametélt lett belőle. A lenti mennyiség egy adag tésztára vonatkozik. Természetesen ha időnk engedi érdemesebb egyszerre több adagot készíteni.


Hozzávalók 1 adaghoz:
*1 kisebb házi tojás
*8-10 dkg liszt

A tojást egy tálba ütjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és elkezdjük kézzel összedolgozni.
Ha túl lágy a tészta, akkor tehetünk még hozzá kevés lisztet, ha netán túl kemény lenne, akkor egy egész pici vizet.
Ezek a mennyiséget csak kiinduló adatok, mert a nem túl lágy és nem túl kemény tészta függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől is.
A tésztából kisebb gombócokat sodrunk, a tésztanyújtó géppel hosszúkás darabokra elnyújtjuk.
Ezeket egyforma nagyságú darabokra vágjuk, majd a nyújtó gépen a cérnametélt vágón átengedjük.
Nagyobb abroszra szórjuk, és egy-két napig hagyjuk száradni.
Felhasználásig papírdobozban vagy textil zsákban tároljuk.

Készült már csipetke, csigatészta és a lebbencstészta is. 

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése