Printfriendly

2015. július 8., szerda

Sajtos-tejfölös rudacskák

A nagy meleg miatt kora reggeli sütésre adtam a fejemet. Egy nagyon egyszerű, pihentetés nélküli sajtos rúd készült.
Nem tévedés, nincs benne se sütőpor, se élesztő. Ennek ellenére szépen megemelkedett sütéskor és belül omlós, a tetején ropogós finomság lett belőle. Két nagy tepsit töltött meg.


Hozzávalók 2 nagy tepsi rudacskához:
*40 dkg liszt
*2 csapott kk só
*25 dkg sajt (ebből 10 dkg a tésztába)
*30 dkg vaj/margarin
*4 csapott ek tejföl
*1 kisebb tojás a lekenéshez

A sütőt előmelegítjük. Két egész nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sajtból 10 dkg-ot lereszelve, ezt összekeverjük.
A vajat/margarint elmorzsoljuk benne, majd belekanalazzuk a tejfölt.
Jól összedolgozzuk, és két részre osztjuk a könnyebb kezelhetőség miatt.

Az egyik bucit lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk.
Megkenjük egy egész, kissé felvert tojással.
A maradék sajt felét ráreszeljük, tenyérrel kicsit rányomjuk.
Majd egy éles késsel vagy derelye metszővel kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk.
Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk. 
Sok helyet nem szükséges a rudacskák között hagyni, mert inkább felfelé nőnek.
A másik tésztával is megismételjük a műveletet.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 23 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

1 megjegyzés: