Printfriendly

2015. július 12., vasárnap

Ribizlis-sárgabarackos prósza

Már jó régen szerettem volna kipróbálni ezt a süteményt. Most, hogy beérett a sárgabarack és hirtelen nem tudtam, hogy mibe is használjam fel egy részét, megsütöttem a prószát. Sajnos nem volt se aludttejem, se kefirem itthon, de joghurt igen. Azzal is remek lett. A tésztája nem olyan, mint a piskótáké, inkább a tejpitére vagy a francia clafoutisra hasonlít. Nem lett túl magas, de nagyon ízlett mindenkinek. A tetejét roskadásig pakoltam gyümölccsel, ami bármi lehet, csak a fantáziánk szabhat határt. Gyors, egyszerű, csak pár perc és összeállítható.
Köszönöm szépen a receptet Viki!


Hozzávalók:
*4 dl liszt (ez kb. 26 dkg)
*1 csapott kk szódabikarbóna
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*2 közepes tojás
*4 púpos ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*5 dl aludttej/kefir/joghurt
*4 nagy sárgabarack
*15 dkg piros ribizli

A sütőt előmelegítjük.
Egy közepes tepsit (23*38 cm) kikenünk vékonyan vajjal és megszórjuk liszttel.
A lisztet egy tálba szórjuk, elkeverjük benne a szódabikarbónát, a reszelt citrom héját.
A tojásokat egy másik tálba ütjük és simára keverjük a cukrokkal és az/a aludttejjel/kefirrel/joghurttal.
A két részt összeforgatjuk és simára keverjük.
A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk.
A megtisztított barackokat apró darabokra vágjuk, majd a ribizlivel együtt a sütemény tetejére szórjuk.
180 fokon hőlégkeveréssel legalább 35 percig sütjük.
Érdemes tűpróbát végezni, ha már nem ragad a tészta a fogpiszkára, akkor jó.
Hagyjuk kihűlni és egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése