PrintFrendly

2015. június 10., szerda

Borzas csirkefalatok

Gyerekeim egyik legnagyobb kedvencét készítettem ma ebédre. Ebből a húsból nagyon sokat képesek elfogyasztani. Már a sütés megkezdésekor leülnek a kis asztalkájukhoz és várják az első darabokat. Persze ilyenkor sűrű fújkálás közepette igyekeznek hűteni a még megfoghatatlanul forró falatokat. 
A nevét onnan kapta, hogy a reszelt sajt és a krumpli a sütés során ropogós, borzas bundát alkot a szaftos csirkén.
Külön köret nem készül hozzá, csak egy kis tejfölös mártogatós, amit egy kevés házi fokhagymakrém ízesít.


A sütés alatt a várakozó nyers massza egy idő után levet ereszt. Azért, hogy később ne legyen olyan híg, szórhatunk bele még egy egész kevés lisztet.
A sütő edénybe érdemes egyszerre nem túl sok húst sütni, mert szeretnek egymásba kapaszkodni az elején.



Hozzávalók 4 főre:
*2 kisebb csirkemell filé
*1 csapott kk só
*5-6 dl olaj a sütéshez

Bundához:
*4 nagyobb krumpli (40 dkg tisztítva mérve)
*2 nagyobb tojás
*1 csapott kk só
*1 késhegynyi őrölt bors
*1 kk házi fokhagymakrém (vagy 2-3 gerezd zúzott fokhagyma)
*3 jó púpos ek liszt
*5 dkg trappista sajt

A megtisztított csirkemelleket vékony csíkokra vágjuk, lecsepegtetjük, meghintjük sóval.
A krumplit meghámozzuk, majd sajtreszelőn lereszeljük.
Hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, majd a lisztet fokozatosan adagolva jól összekeverjük.
Legvégül belereszeljük a sajtot.
Egy magasabb falú edényben bő olajat forrósítunk.
A csirke csíkokat megmártjuk a masszában.
Nem kell kétségbe esni, ha nem akar ráragadni. Én megforgattam benne, majd egy villával a hús alá nyúltam úgy, hogy bőségesen legyen a masszából a hús felett és alatta is és lecsepegtetés nélkül az olajba engedtem.
A forró olajban közepesnél kisebb lángon szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés: