Printfriendly

2015. június 27., szombat

Szezámmagos-mákos kréker

Mit tesz az ember lánya ha hajnalban kidobja az ágy? Csendben elvonul a konyhába és készít valami finomságot a családnak. Most nem kelt tésztát, hanem krékert. Mert a ház ura az este valami sósság után kutatott a szekrényben ;-) Egyszerű, finom, de a két tepsinyi adag ellenére ajánlott a dupla vagy a tripla adag összeállítása. Egészen biztos pillanatok alatt el fog fogyni. Minél vékonyabbra sikerül elnyújtani, annál ropogósabb lesz.
A receptet egycsipet oldalán találtam, amit ezúton is köszönök neki.


Hozzávalók 2 nagy tepsi krékerhez:
*15 dkg liszt
*1 csapott tk só
*2 tk szezámmag (és 1-1 csipet a tetejére)
*3 tk egész mák
*7,5 dkg vaj/margarin
*6,5 dkg tejszín (30 %-os)

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sót és a magokat.
Elkezdjük elmorzsolni benne a vajat/margarint és fokozatosan adagoljuk a tejszínt.
Addig dolgozzuk, míg egy gombóccá nem áll össze.
Előmelegítjük a sütőt. Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A gombócot két részre osztjuk, így könnyebb vele dolgozni.
Enyhén lisztezett felületen egyenként kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk. Ha sikerül vékonyabbra, még jobb.
Vizes kézzel kicsit átsimítjuk a tetejét és megszórjuk kevés szezámmaggal.
A sodrófát átgurítjuk rajta, hogy a magok egy kicsit a tésztába ragadjanak.
Egy lisztbe mártott derelyevágóval tetszőlegesen rombuszra, kockára, esetleg csíkokra vágjuk.
Egy vékony pengéjű késsel a krékerek alá nyúlunk és a sütőpapíros tepsibe helyezzük.
190 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése