Printfriendly

2015. június 23., kedd

Tejszínben sült újkrumpli

Most, hogy már a kertben is bőven van újkrumpli, igyekszem minél több módon elkészíteni. Lajos Mari receptjét alapul véve egy tejszínben sült változatot sütöttem (már másodszor). Igazán különleges, a krumpli az alatta lévő tejszínes szafttal izgalmas párost alkot.
Hozzávalók 4 főre:
*80 dkg újkrumpli
*1 ek vaj/margarin
*2 dl tejszín
*1 púpos ek liszt
*2 tojás sárgája
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk morzsolt majoránna
*1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 4 gerezd fokhagyma)

Az újkrumplit alaposan megtisztítjuk, a héját ledörzsöljük. Ha nagyobb szemek, akkor ketté lehet vágni.
Sós vízben éppen puhára főzzük.
A sütőt előmelegítjük. Egy kerámia sütőformát kikenünk vajjal/margarinnal.
A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a fűszereket.
A megfőtt krumplit leszűrjük, lecsepegtetjük, picit hagyjuk hűlni, majd az előkészített formába öntjük, a tetejére csorgatjuk a krémet és kicsit átforgatjuk, hogy minden krumplit bevonjon a tejszínes massza.
180 fokon hőlégkeveréssel 35-40 percet sütjük, míg a teteje elkezd szép színt kapni.
Melegen kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése