Printfriendly

2015. június 20., szombat

Vaníliás csigák

Már rég készült kelt tészta, illetve kalács és az idő is lehűlt. Jól esett begyújtani a sütőt. Ma reggel sem tudtam sokáig aludni, míg a család pihent, én a konyhában tevékenykedtem. Vaníliás csigákat sütöttem.
Puha, illatos, friss. Nem is szükséges más hozzá, csak egy pohár tej vagy kakaó és már indulhat is a nap :-)



Hozzávalók kb. 15 csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tojás
*10 dkg vaj/margarin

Töltelékhez:
*1 ek vaj/margarin
*2 ek cukor
*0,5 tasak vaníliás cukor

Tetejére:
*0,5 dl tej
*0,5 tasak vaníliás cukor

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat/margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a vajat/margarint egy kicsit megolvasztjuk, és jól elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Hagyjuk kicsit hűlni.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy szilikon ecset segítségével egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket.
A rövidebbik oldaláról kezdve feltekerjük.
Egy cérna segítségével kb. másfél ujjnyi tekercseket vágunk le.
Ezt úgy végezzük, hogy a feltekert tésztát kicsit megemeljük, alá helyezzük a cérna szálat, majd a kívánt másfél ujjnyi vastagságban görcsöt kötünk a kalácsra, így könnyedén vágja át a tésztát a cérna.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a csigákat egymástól kicsit távolabb.

Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb. 20 percet.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
A tejet elkeverjük a vaníliás cukorral.
A csigákat a sütőből kivéve azonnal lekenjük a vaníliás tejjel és letakarva hagyjuk pár percet pihenni.

Leheletnyi porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése