Printfriendly

2015. június 24., szerda

Egyszerű szalonnás pizza

Van úgy, hogy felmerül a nagy kérdés, hogy ugyan mit is főzzek ma. Sajnos nem mindig jön az ihlet. Most is így volt. Benéztem a hűtőbe, volt szalonna, sajt, paradicsom és még pár zöldség. Jó, döntöttem, akkor legyen pizza. Ebből az adag tésztából általában 2 vékony darabot szoktam sütni, de most egy, közepesen vastagot készítettem. 
Végtelenül egyszerű, de mégis finom és laktató. Ha valaki nem használ zsírt, egész nyugodtan helyettesítheti 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal.


Hozzávalók egy 26 cm-es pizzához:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 tk só
*1 púpos tk tyúkzsír
*2 dkg friss élesztő
*1,6 dl langyos víz

Szószhoz:
*3 púpos ek tejföl
*1 nagy csipet só
*1 kk házi fokhagymakrém (vagy 2 gerezd fokhagyma)

Feltéthez:
*15 dkg húsos szalonna
*2 nagyobb paradicsom
*10 dkg trappista sajt

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót.
Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, kicsit elkeverjük (nem szükséges futtatni) és a liszthez adjuk a zsírral együtt. Jól összedolgozzuk, és rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.

Ez alatt elkészítjük a szószt. A tejfölt egy tálba kanalazzuk és ízesítjük sóval, fokhagymakrémmel.
A szalonnát kisebb darabokra vágjuk (a bőrét eltávolítjuk).
A paradicsomokat vékonyra karikázzuk. A sajtot lereszeljük.
A sütőt előmelegítjük. Egy kerek pizza sütő formát vékonyan kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel.

A megkelt tésztát a formába fektetjük és kezünkkel a széle felé nyomkodva ellapítjuk úgy, hogy a szélén kis peremet alakítunk ki.
Majd lekenjük a fokhagymás tejföllel, befedjük a paradicsomkarikákkal.
Meghintjük bőven sajttal és rászórjuk a szalonnadarabokat.
180 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése