PrintFrendly

2013. december 31., kedd

Töltött dagadó

Elkészült életem első töltött dagadója. Kicsit félve, de nagy izgalommal és kíváncsisággal vágtam bele. Nem volt nagy a hús, ezért kevéske tölteléket állítottam össze, amibe most darált hús nem került. Mivel egyben vásároltuk a dagadót, Páromnak jutott a nemes feladat, hogy felszúrja :-)
Sajnos sütés közben történt egy kis baleset, egy pici részen kirepedt és kikukucskált a töltelék, de ez természetesen az ízén nem igazán változtatott. Köretként Szabolcsi krumplisaláta került az asztalra.


Hozzávalók 3 főre:
  •  1 kisebb sertésdagadó, kb. 40 dkg
  •  1 nagy szelet kenyér
  •  2 db keményre főzött tojás
  •  2 db nyers tojás
  • 1 pici csokor friss petrezselyemlevél
  •  2 ek  zsemlemorzsa ha szükséges
  •  2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  •  1/3 kk őrölt bors
  •  3 ek zsír
A dagadót alaposan megtisztítjuk és felszúrjuk.

2 db tojást keményre főzünk, majd a héj eltávolítás után apróra vágjuk.

A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.

A megmosott és kicsit lecsöpögtetett petrezselyemlevelet apróra vágjuk.

Egy tálba rakjuk a kicsavart kenyeret, az összevágott tojásokat, a nyers tojásokat, a zöldlevelet, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. (Nekem túl lágy lett, ezért még tettem bele 2 ek zsemlemorzsát is.)

A dagadót megtöltjük a töltelékkel és a lyukat bevarrjuk, meghintjük 1 kk sóval. Érdemes kevésbé megtömni, mert a töltelék még dagad sütés közben, így könnyen kirepedhet a hús.

Egy közepes méretű tepsit kikenünk 2 ek zsírral és belefektetjük a töltött húst, majd azt is lekenjük 1 ek zsírral.

Mellé öntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával.

Előmelegített sütőben 200 fokon alul-felül sütéssel 1 órát puhítjuk, majd a fóliát levéve kb. 30 percet pirítjuk. Közben párszor meglocsoljuk a szaftjával.

Ha megsült, érdemes hagyni teljesen kihűlni és szépen szeletelhető.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Andi!
    Sikerekben, Egészségben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok Neked és Kedves Családodnak. Jó sütést-főzést és sok finomságot kívánok a 2014-es esztendőben is.
    Csókollak Éva (a Gizi receptjei blogból)

    A töltött dagadó nagyon ínycsiklandozó!!! Én is sokszor készítek, de valahogy mindig kiszökik nekem is a töltelék. :)

    VálaszTörlés
  2. Ó, ha ilyen lett az első, milyen lesz majd a következő? Szerintem nagyon jól sikerült a főpróba. Én kimondottan szeretem, ha kicsit szétreped, mert ott jó ropogósra sül a töltelék.

    Andika, kívánok én is minden szépet és jót Nektek az új évben, köszön a jó kívánságaidat. Jövőre is jövök kukucskálni a jó kis receptjeidet. BUÉK!

    VálaszTörlés