Printfriendly

2013. december 11., szerda

Hajtogatott sajtkrémes pogácsa

Már rég készítettem pogácsát, ezért hiányolta a család. A kedvencünk a hajtogatott, amibe most sajtkrém került. Finom, puha omlós pékáru lett belőle.

Hozzávalók 30 db pogácsához:
Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 tk só
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg margarin

Hajtogatáshoz:

  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg zöldfűszeres sajtkrém (2 tubus)

Kenéshez:

  • 1 tojás sárgája

A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.

Hozzáadjuk még a 3 tk sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.

Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A margarint habosra kavarjuk a sajtkrémmel.

Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.

Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a krémet.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.

A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.

Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.

Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.

Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.

Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel bevagdaljuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy tojás sárgájával.

Kb. 30 percet még kelesztjük.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

3 megjegyzés:

  1. Szép :-) Kedvet kaptam pogácsát sütni :-)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem, a sajtkrém túl sok bele. Én két adag tésztához használtam az egy adaghoz írt krémet, mégis kifolyt.

    VálaszTörlés