Printfriendly

2013. december 17., kedd

Mogyorós pogácsa

Karácsonyi ajándékba szánom ezeket a falatnyi, édes kis pogácsákat. Jól záródó fémdobozban akár 3-4 hétig is elállnak. Szerencsére bőven termett mogyoró a kertben, így elkészült az első adag sütike. Lesz még folytatás azt hiszem...
Hozzávalók 60 db pogácsához:
  • 10 dkg darált törökmogyoró
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 20 dkg margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 60 szem törökmogyoró
A lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, sütőporral és a darált mogyoróval.
Egy másik tálban a szobahőmérsékletű margarint habosra kavarjuk a cukrokkal és a tojás sárgájával. ( A fehérjére a végén lesz szükség.)
A két részt alaposan összedolgozzuk.
Egy zacskóba rakjuk és 1 órát a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük. A tepsi(ke)t kibéleljük sütőpapírral.
A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk és átgyúrjuk.
Egyenként 30 cm hosszú rudat sodrunk.
A rudakat 2 cm-es darabokra vágjuk.
Golyókat formázunk.
Egy fakanál végével nem túl mély lyukat nyomunk a pogácsák közepébe.
A mélyedéseket lekenjük a tojás fehérjével és 1-1 szem egész mogyorót nyomunk bele.
Tepsibe sorakoztatjuk és a középső bordamagasságon, 180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

2 megjegyzés: