PrintFrendly

2013. december 8., vasárnap

Almás gyümölcskenyér

A gyümölcskenyér egy igazi ünnepi sütemény. Most almával, sok finom aszalt gyümölccsel és durvára vágott dióval gazdagítottam. Természetesen bármilyen, otthon található aszalt finomság felhasználható sütéskor. Az almák nem voltak túl édesek, ezért picit több cukor került bele. Nem tartalmaz sem vajat, sem olajat, mégis kellemesen puha volt még másnap is. Pár szelet kóstolót kapott a család, a többit mikulásváró délutánra vittük a gyerekeknek. Azt hiszem hamarosan újra kell sütnöm :-)


Hozzávalók 1 nagyobb gyümölcskenyérformához (26*12*7,5cm):
  • 50 dkg alma (ez kb. 60 dkg feldolgozás előtti súly)
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 nagyobb tojás
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg dió
Tepsihez:
  • 2 ek margarin
  • 2 ek zsemlemorzsa
Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük és a cukorral elkeverve hagyjuk állni. Nem szükséges kicsavarni.
A formát kikenjük margarinnal és meghintjük zsemlemorzsával.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport és a vaníliás cukrot.
A szilvát és a barackot apró kockára, a diót durvára vágjuk és a mazsolával együtt a lisztbe szórjuk.
Hozzáadjuk a tojást és a cukros almát.
Jól összekeverjük.
Az előkészített formába simítjuk. Nem tölti be az egész formát.
Előmelegített sütőbe toljuk, 170 fokon hőlégkeveréssel 35-40 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Nekem a sütés felénél eléggé barnult a teteje, ezért a középső rácsról az alsóra helyeztem.
Ha megsült, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral meghintjük és egy éles késsel szeleteljük.

2 megjegyzés:

  1. Szeretettel köszöntelek!

    Nagyon szépen köszönöm ezt a sok finom receptet. Üdvözlettel.. Sályiné

    VálaszTörlés