Printfriendly

2013. november 26., kedd

Kelbimbókrémleves leveles krumplis pogácsával

Újabb krémleves készült, most épp zöld színben. A kelbimbó elég mellőzött zöldség, de mi szeretjük és próbálom minél több formában becsempészni az ételekbe. Jó sűrű, krémes leves lett belőle. A pogácsa pedig nagyon kínálkozott mellé.
Hozzávalók:
Leveshez:
  • 45 dkg kelbimbó
  • 45 dkg krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 0,5 leveskocka
  • 1 dl főzőtejszín (20%-os)
A zöldségeket megtisztítjuk, a krumplit apró, a hagymát nagyobb kockára vágjuk.
A hagymát üvegesre pároljuk a felforrósított olajon, majd rádobjuk a kelbimbót és a krumplit. Jól átforgatjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 3-4 cm-rel túlérje a zöldségeket.
Beledobjuk a fokhagymákat, a leveskockát.
Meghintjük a sóval, borssal, szerecsendióval.
Addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul. A kelbimbó nagyon hamar megfő.
Merülő mixerrel pépesítjük.
A tejszínt egy tálkába öntjük, majd a levesből pár ek forró lével felhigítjuk, és folyamatosan kavargatva a krémlevest beleöntjük a tejszínt.
Pár percig hagyjuk még a tűzön, majd elzárjuk.

Pogácsához:
Tésztához:
  • 30 dkg krumpli
  • 60 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 2 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
  • 3 ek zsír
  • 3 ek liszt
Tetejére:
  • 1 egész tojás
  • 2 ek szezámmag
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk. Sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és megtörjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
Egy tálba rakjuk a krumplit, a sót és a lisztet, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen elnyújtjuk 0,5 cm vastagra.
Egy kis tálkában a lisztet elkeverjük a zsírral.
Egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztán.
Feltekerjük, mint a bejglit és hagyjuk 30 percet kelni.
Újra elnyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra és egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A tetejüket lekenjük egy egész felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A szaggatáskor keletkezett hulladékot jól összegyúrjuk, hagyjuk kelni és ha elnyújtottuk, szaggathatjuk. Ez már nem lesz olyan leveles, de ugyanolyan finom.

Köszönöm szépen a pogácsa alapötletét Fehérváry Saroltának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése