Printfriendly

2013. november 25., hétfő

Fahéjas napkalács

Olyan zord, szeles az idő, a hó is épp elkezdett esni, hogy kívánkozik egy kis melengető finomság. Ez a fahéjas napkalács pont jó lesz. Igaz, hogy korábban készült, de nem maradhat ki a blogról. 
A két kalács ajándékba készült egy rokonlátogatás alkalmával. Őszintén megmondom, hogy én nem kóstoltam, de mindkét helyről azt a visszajelzést kaptam, hogy nagyon finom volt. Ez egy olyan reggelire vagy uzsonnára egy pohár tej mellé való kalácska.

Hozzávalók 2 db kalácshoz:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kk só
  • 1 tojás sárgája
  • 7 dkg margarin
Töltelékhez:
  • 4 ek olaj
  • 4 kk fahéj
  • 6 ek cukor
Kenéshez:
  • 2 tojás sárgája+1tk tej
  • 2-3 ek tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szoba hőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálkában.
A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük és gombócokat formálunk.
Ezeket egyesével nagy lapos tányér méretűre elnyújtjuk.
Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és már érdemes ebben dolgozni a kaláccsal.
Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük olajjal, megszórjuk kevéske fahéjas cukorral.
Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal, megszórjuk töltelékkel.
Végül rátesszük a harmadik tésztát.
Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt kicsit a másik két lapot befedve.
Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát úgy, hogy a kalács szélénél kb. 2 cm-re nem metsszük át.
Majd megfogunk két egymás melletti „napsugarat” és hármat tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra.
Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tészta csíkok.
Lekenjük tejjel elkevert tojás sárgával és hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni.
Ezt megismételjük a maradék tésztával is.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

Akik elkészítették:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése