Printfriendly

2013. november 22., péntek

Frankfurti krémleves

A küszöbön a hétvége, mégis olyan lehangoló, szomorkás az idő. Odakint fúj a szél és lóg az eső lába. Mitől is lehet jobb kedve az ember lányának? Egy jó kis meleg levestől. A frankfurtit nagyon szeretjük, épp jó árban beszerezhető a kelkáposzta is. De, most kicsit másként, krémleves formájában került az asztalra. Természetesen nem hiányozhat a virsli sem, amit most jól lepirítva készítettem. A fokhagyma szára pedig amellett, hogy egészséges, még a fokhagyma ízét is kiemeli a finom kis levesben.



Hozzávalók 6 főre:
  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 2 szál sárgarépa
  • 4 közepes krumpli
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 leveskocka
  • 2 púpos ek liszt
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 2 ek olaj
  • 2,5 dl tejföl
A kelkáposztát megmossuk, a torzsát és a vastag ereket kivágva apróra szeljük.
A répát és a krumplit megtisztítjuk, meghámozzuk, előbbit karikára, utóbbit kockára vágjuk.
A káposztát, a répát és a krumplit egy fazékba rakjuk.
Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
A megtisztított fokhagymát, a leveskockát, a fűszereket hozzáadjuk.
Fedő alatt addig főzzük, míg minden zöldség meg nem puhul.
A lisztet a kevéske olajon megpirítjuk, tűzről levéve beleszórjuk a pirospaprikát, a tejföllel krémesre keverjük.
A levest merülő mixerrel pépesítjük, de hagyhatunk benne kisebb darab zöldségeket is, úgy még finomabb.
A leves levéből merünk pár kanállal a rántásba, majd a levest folyamatosan kevergetve besűrítjük.
Pár percig még hagyjuk a tűzön.
Melegen, virslichipssel és apróra vágott fokhagymaszárral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése