Printfriendly

2013. november 16., szombat

Kolbászos-sajtos stangli

Már többször készítettem sajtos stanglit és mindig hamar elfogyott. Most kicsit változtattam és apróra vágott száraz kolbászt dagasztottam a tésztájába. Kolbász olyan szuper ízvilágot adott neki, hogy a család csak úgy magában eszegette. 
A formázás lépésről-lépésre itt megtekinthető.

Hozzávalók 6 stanglihoz:
Tésztához:
  • 13 dkg száraz kolbász
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg trappista sajt
  • 2 tk só
  • 2,7 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin
Tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • 7-8 dkg trappista sajt

A kolbászt nagyon apró kockára vágjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, a kolbászt és jól összekeverjük.
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk kevéske langyos, de nem forró tejben, majd liszthez adjuk a maradék tejjel, a tojás sárgájával, a margarinnal együtt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 6 egyenlő részre osztjuk.
Gombócokat formázunk, majd egyenként ovális lappá nyújtjuk.
Majd a hosszabbik oldaláról feltekerjük, mint a bejglit.
A hajtás szélét a stangli oldalához csípjük, ezt a részt alulra fordítjuk.
A két végét kicsit összenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, távolabb egymástól, mert még nőni fognak.
A stangli forma kialakításáért a tészták tetejét kicsit lelapítjuk, a végeket kicsit csúcsosítjuk.
Hagyjuk 45 percet kelni.
Egy egész tojást felverünk, lekenjük a stanglikat, majd megszórjuk bőven reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt barnára sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése