Printfriendly

2013. november 20., szerda

Duci túrós kifli

Ez a süti azért született, mert volt egy tasak túró, amit mindenképpen el kellett használni. Ezért tegnap este nekiláttam és bedagasztottam egy adag édes kelt tésztát, kifliket formáztam és megtöltöttem. Vacsira és reggelire is volt friss péksüti. A reszelt citromhéj igazán kellemes ízt kölcsönöz a tölteléknek, a tészta pedig még másnap is finom, puha, omlós. Szép, nagy kiflik lettek. Ízlés szerint lehet több részre is osztani a megkelt tésztát és akkor kisebb péksütiket kapunk.

Hozzávalók 8 kiflihez
  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
Töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
Tetejére:
  • 1 tojás sárgája+1 tk tej
  • 2 ek tej az átgőzöléshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre vágjuk.
Golyókat formázunk.
Túrót egy tálba öntjük, egy villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a tojást és belereszeljük a citrom héját. 
A golyókat oválisra nyújtjuk.
Képzeletben a tésztát 3 sávra osztjuk, a középsőre teszünk 2 ek tölteléket, az alsó harmadot ráhajtjuk, ujjunkkal kicsit összenyomjuk a tészta szélét, és a felső harmadot egy derelyevágó segítségével 1 cm szélesen becsíkozzuk, majd a töltelékes részt átfordítjuk rajta.
Így a rácsos rész felülre kerül.
Meghajlítjuk kifli formára.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk egymástól kicsit távolabb.
Hagyjuk még addig kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy tojás sárgája és kevéske tej keverékével.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni.

Akik elkészítették:






























































































4 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper ez a minta, kipróbálom feltétlen, hisz imádom a kelteket :)

    VálaszTörlés
  2. Tetszik ez a formázás, nagyon jópofa! Ez majdnem ugyanaz, mint a túrós batyu, csak más formában. Egyszer ki fogom próbálni így is. :)

    VálaszTörlés