Printfriendly

2013. november 11., hétfő

Formabontó hólabda torta

Vasárnap ebédre voltunk hivatalosak, Sógornőmet köszöntöttük szülinapján . Ezt a tortát kapta ajándékba. Sajnos a konyhai tevékenykedésem során a torták terén ér a legtöbb kudarc és csalódás. Sohasem sikerül úgy semmi, ahogyan eltervezem. Talán ezért is van az, hogy csak ritkán, a szűkebb családi ünnepek alkalmával sütöm őket. Ez a hólabda nevű sütemény alapján készült, de a formája nem a hagyományos "labda", hanem egy kicsit "szögletesebb". Az íze szerintem nagyon finom lett, a belsejéről sajnos nem készült kép.
Még egyszer Isten éltessen sokáig Anita!!!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 15 ek liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg margarin
  • 11 ek cukor
  • 2,5 dl tej

Krémhez:

  • 3 ek liszt
  • 3 dl tej
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tasak vaníliás cukor

Díszítéshez:

  • 3 ek kókuszreszelék
  • 1 tábla ét tortabevonó
  • 2 ek olaj
  • 2 ek fehér szóró cukor

Egy másik tálkában felolvasztjuk a margarint, amivel habosra keverjük a tojást, és a cukrot.
A két részt összeforgatjuk.
A tejet fokozatosan adagolva csomómentes, sűrű masszát készítünk.
Egy nagyobb méretű kapcsos tortaformát kikenünk kevés margarinnal és meghintünk liszttel.
A tésztát a formába simítjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon alul-felülsütéssel 35 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a lisztet a tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük.
Néha-néha megkavarva hagyjuk kihűlni.
A porcukrot és a vaníliás cukrot a margarinnal habosra kavarjuk.
Amikor a főzött krém teljesen kihűlt, összeforgatjuk a porcukros krémmel.
A tésztát hatszögformára alakítjuk egy éles kés segítségével, majd a lapot kettévágjuk.
A krém nagyobb részét a tortába töltjük.
Majd az oldalát is bevonjuk vele.
A krémes oldalát meghintjük kókuszreszelékkel.
A tortabevonót egy tálkába tördeljük és az olajjal együtt kislángon hagyjuk felolvadni.
Bevonjuk vele a torta tetejét.
Meghintjük kevéske szóró cukorral.
Legalább egy órát hagyjuk a hűtőben pihenni.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet a sok kis hólabdából ilyen nagy hógolyót gyúrni, a hab a tortán, hogy még csak el sem tud gurulni. Szerintem tökéletes lett, az ünnepelt biztosan nagyon örült neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, aranyos vagy :-) Tényleg örült az ünnepelt, bár kinézetre nem lett tökéletes, de ízre fincsi :-)

      Törlés