Printfriendly

2013. október 19., szombat

Sajtos gyűrű

A nagy sikerű sajtos stangli után újra sajtossal leptem meg a családot, de most egy kicsit más formában. Gyűrű alakba hajtogatva, a tetején sok ropogósra sült sajttal, belül puha tésztával lett a szombati reggeli főszereplője eme péksütemény.

Hozzávalók 12 gyűrűhöz:

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 tk só
  • 5,5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg margarin

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 15 dkg trappista sajt
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót és jól összekeverjük.

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd liszthez adjuk a maradék tejjel, a tojás sárgájával, a margarinnal együtt.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk.

Gombócokat formázunk, majd egyenként ovális lappá nyújtjuk. Ezek kb. 10*15-20 cm nagyságúak.


Majd a hosszabbik oldaláról szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
 A hajtás szélét a stangli oldalához csípjük, ezt a részt alulra fordítjuk. 
Két tenyerünk alatt sodrunk rajta kettőt.
A két végét összefordítjuk, egymásba toljuk és a tészta széleket összecsípjük. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, távolabb egymástól, mert még nőni fognak.

Hagyjuk 20 percet kelni.

Egy egész tojást felverünk, lekenjük a gyűrűket, majd megszórjuk bőven reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt barnára sütjük.

Akik elkészítették:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése