Printfriendly

2013. október 17., csütörtök

Szezámmaggal szórt krumplis minipogácsák

Könnyű, krumplis pogácsa, ami nagyon hosszú ideig puha marad, ha egyáltalán marad belőle. A mini formát a gyerekek is jobban kedvelik. Olyan sós finomság ez, ami csak úgy eteti magát. Akár az iskolába is csomagolható a tízórais dobozba.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 ek só
  • 1 dl tejföl
  • 25 dkg főtt, áttört krumpli
  • 15 dkg margarin
  • Kenéshez: 0,5 dl tej
  • Szóráshoz: 2 ek szezámmag

A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, a tejfölt, a krumplit és belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű margarint.

Alaposan kidagasztjuk. Ha találunk benne pici krumpli darabokat, azt még szétnyomkodjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, alaposan átgyúrjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk egy kisméretű pogácsaszaggatóval. (Én egy 4 cm-eset használtam.)

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb és megkenjük tejjel.

A tetejükre szórjuk a szezámmagot.

Előmelegített sütőben hőlégkeverésen 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Amint kivesszük a sütőből, meglocsoljuk tejjel (Ha kenjük, lepotyoghatnak a magok.) és konyharuhával letakarva kb. 10 percet pihentetjük.

56 db apró pogácsa készült ebből a mennyiségből.


Akik elkészítették:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése