Printfriendly

2013. október 5., szombat

Sütőtökös-kakaós csíkos kalács

Idén is készült sütőtökös kalács és még csíkos is, de most kakaós változatban és egyből dupla adag.
A tésztában lévő cukor és sütőtök ellenére nem egy édes kalács. Mi vajjal megkenve és sonkaszelettel a tetején fogyasztottuk reggelire, tízóraira és uzsonnára. Aki édesebb szájú, nyugodtan csorgathat mézet rá vagy akár egy finom lekvárral is kínálhatja.

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 15 dkg megsütött sütőtökpüré
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor+2 ek tej
  • 2-3 evőkanál olaj a forma kikenéséhez
  • 3 ek főzőtejszín a lekenéshez (20%-os)
  • 2 dkg margarin a lekenéshez
  • 0,3 dl tej a lekenéshez



Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy evőkanál cukorral.

A liszteket egy tálba öntjük

Beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a tojás sárgáját, a margarint és alaposan kidagasztjuk.

A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Az egyikhez adjuk a megsütött és villával pürésített sütőtököt.

Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 3 evőkanál lisztet.

Jól összedolgozzuk.

A másik tésztához adunk 2 púpos ek cukrozatlan kakaóport és 2 ek tejet. Ezt is jól összegyúrjuk.

Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Két püspökkenyérformát kikenünk olajjal.

Mindkét tésztát, közel azonos méretre, téglalap alakúra kinyújtjuk.

A sütőtökös tésztát lekenjük tejszínnel, ráfektetjük a kakaósat és a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk.

Szorosan feltekerjük. Középen kettévágjuk.

Belefektetjük a formákba.

Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.

Lekenjük olvasztott margarinnal.

Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Én egyszerre sütöttem a kettőt.

A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.

Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

8 megjegyzés:

  1. Kedves Andrea, köszönöm a receptet nagyon finom lett... igazán ötletes a sütőtöktől egészen különleges íze lett fonott kalács formát készítettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elvira, Igazán örülök, hogy elkészítetted és hogy ízlett. Kedves egészségetekre. Ha lefotóztad és elküldöd (aranytepsi@gmail.com), mint egy köszönetképpen feltöltöm ide a blogra.

      Törlés
  2. Nagyon szép és különleges. Mindenképpen kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, jó sütögetést kívánok hozzá :-)

      Törlés
  3. De nagyon jól néz ki, és milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, tényleg érdemes elkészíteni :-)

      Törlés
  4. Nagyon szep! Ezt biztos megsutom a heten! Tobbszor sutottem mar Toled es eddig minden jol sikerult. Ezek tenyleg kiprobalt receptek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek a finomságaim és már többet ki is próbáltál. Ez a kalács is biztosan ízleni fog :-) Jó sütögetést kívánok hozzá :-)

      Törlés