PrintFrendly

2013. október 10., csütörtök

Cicakalács

Ezer éve nem sütöttem kalácsot. Már nagyon vágytam rá. Akik ismernek kicsit, tudják, hogy teljesen odavagyok a kelt tésztákért. Nagyon szeretem az állatos formákat. Így most a cicák voltak soron. A formázás nem olyan nehéz, mondhatni elég egyszerű. A tapasztalat azt mutatja, hogy minél hosszabb és vékonyabb rudat sodrunk, annál szebb lesz a cica, ezek most kicsit elhízott állatok lettek. A szemeket kialakíthatjuk akár mazsolából vagy mogyoróból is. Maga a tészta egy foszlós kalácsra emlékeztet, ami egy kis tejjel, kakaóval vagy akár kávéval tökéletes párost alkot.
Akik idegenkednek ettől a töltetlen tésztától, azok nyugodtan csempészhetnek bele akár aszalt gyümölcsöket, vagy meggyet, fahéjat, túrót. Cukros briós módjára cukorral is megszórható.


Hozzávalók 6 cicához:
  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája+1 kk tej a lekenéshez
  • 12 db csokicsepp a szemeknek
  • 2-3 ek tej az átgőzöléshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 6 egyenlő részre vágjuk.
A tésztadarabokat egyenként a következő módon formázzuk.
Egy diónyi darabot letépünk, ez lesz a cica feje.
A maradék tésztát minimum 30 cm hosszú rúddá sodorjuk.
A rudat csigavonalban elkezdjük feltekerni.
A végét hagyjuk a csigától kicsit elállni, ez lesz a cica mellső lába.
A diónyi tésztából egy golyót formálunk, majd két fület alakítunk ki.
A cica testére felhelyezzük a fejét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük át a cica kalácsot. A maradék 5 tésztával is a fenti formázással alakítjuk ki a kis házi kedvenceket.
Bemelegítjük a sütőt, addig hagyjuk kelni a macskákat.
Lekenjük egy tojás sárgája és kevéske tej keverékével.
A fejen a lekent tésztába nyomjuk a csoki cseppeket, amik a szemek lesznek.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és egy konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép cicusokat készítettél! :) Hasonlóan készítettem a nyuszi brióst Húsvétra. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a receptet! Nagyon jó lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, kedves egészségetekre. Megyek és megkukucskálom :-)

      Törlés