Printfriendly

2013. október 21., hétfő

Zsemle halloween alkalmából

Lassan itt a halloween, bár töklámpást nem szoktunk készíteni, de egy zsemle formában mégis beköszönt hozzánk.
A család által oly kedvelt burgonyás zsemle tésztáját használtam fel, annyi különbséggel, hogy burgonya helyett burgonyapehely került bele. Végre sikerült beszereznem :-)



Hozzávalók 8 zsemléhez
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek burgonyapehely (vagy 1 nagyobb burgonya)
Tetejére:
  • 4 szál ropi

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet (vagy a megfőtt és megtört burgonyát), a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre vágjuk.
Csinos zsemléket formázunk. Tenyerünkkel kicsit ellapítjuk.
Egy tiszta, hosszabb élű ollóval 7 bevágást ejtünk a zsemléken úgy, hogy a közepükön hagyunk kb. 1,5 cm átvágatlan részt.
Egy szál ropit eltörünk és a zsemle közepébe szúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsi fektetjük.
A sütőt előmelegítjük.
A zsemléket 20 percet hagyjuk kelni.
Lespricceljük vízzel.
20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Akik elkészítették:













2 megjegyzés: