Printfriendly

2013. október 2., szerda

Sütőtökös túrókrémmel töltött bukta

Mindkettőt szeretjük, így a bukta és a sütőtök házasságából született meg ez a fincsi sütike. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi süteménybe belecsempészhető és ilyen jól feldobható vele a hagyományos recept.
Hozzávalók 18 buktához:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor
  • 7 dkg olvasztott margarin
  • 1 csipet só
Töltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg áttört sütőtök
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kiskanál fahéj
Tészta kenéséhez:
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 0,5 dl tej
Tepsi kenéséhez:
  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál liszt
Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy evőkanál cukorral.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és az olvasztott margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A túrót egy villával alaposan áttörjük, majd hozzákeverjük a sütőben megsütött sütőtököt, aminek a héját előzőleg eltávolítottuk. 
Beleszórjuk a fahéjat, a vaníliás cukrot és belecsorgatjuk a mézet, majd alaposan átforgatjuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztes felületre borítjuk és téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra elnyújtjuk.
Négy egyenlő széles csíkra vágjuk, a csíkokból pedig téglalap alakú darabokat.
A túrókrémet egyenlően halmozzuk a tésztalapokra.
A téglalap egyik hosszabbik oldalát a töltelékre hajtjuk, majd az ujjunkkal kissé megnyomkodjuk a szélét. 
A hajtás részt oldalra fordítjuk és a két végét benyomkodjuk. 
Margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe rakjuk a buktákat egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Olvasztott margarinnal lekenjük és még 45 percet kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.
Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel és 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése