Printfriendly

2015. január 19., hétfő

Gombás töltött csirkecomb

Ritkán töltök csirkecombot, de még ritkábban készül egyben. Inkább csak nagyobb ünnepek alkalmával kerül fel az étlapra. Tegnap vendégeink voltak, már szombaton előkészítettem, megtöltöttem a húsokat, a hűtőben pihent és vasárnap pedig már csak megsütöttem. A technikát és a töltelék összetételét Anyukámtól tanultam.
Krumplipüré köretet kínáltam hozzá.


Hozzávalók 5 főre:
*5 db egész csirkecomb
*1 tk mustár
*só
*bors
*1 nagy fej vöröshagyma
*1 ek tyúkzsír

Töltelékhez:
*1 közepes fej vöröshagyma
*2 ek olaj
*25 dkg darált sertéshús
*4 közepes fej gomba
*1 db nyers tojás
*2 kis szelet kenyér
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*2 gerezd fokhagyma
*1 csapott kk só
*1 késhegynyi őrölt bors

A csirkecombokat alaposan megtisztítjuk, kézzel óvatosan a bőre alá nyúlunk helyet készítve a tölteléknek. Ezt a részt bedörzsöljük mustárral.
A zöldségeket megtisztítjuk. A kenyeret vízbe áztatjuk.
A töltelékhez a felkockázott vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a vékony darabokra vágott gombát, jól átforgatjuk és együtt 1-2 percig pirítjuk.
A tűzről levéve hozzáadjuk a darált húst, az apróra vágott petrezselyemlevelet, a tojást, a kicsavart kenyeret, ízesítjük a fűszerekkel.
Alaposan összedolgozzuk. Ha túl lágy a tészta, korrigálhatjuk 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsával.
A tölteléket betöltjük a combok fellazított bőre alá.
Egy közepes tepsit kikenünk kevés tyúkzsírral, beterítjük karikára vágott vöröshagymával és ráfektetjük a megtöltött combokat.
Meghintjük sóval, borssal. Ha valaki szereti, megszórhatja szárnyas fűszerkeverékkel is.
A sütőt előmelegítjük.
A combok közé öntünk kb. 1 dl vizet.
Alufóliával lefedve 220 fokon addig puhítjuk, míg a villa könnyedén belemegy a hús legvastagabb részébe. Ez nekem kb. 100 perc volt. (Ez természetesen eltérhet, hisz függ a sütőtől és a hús vastagságától is.)
Ezután az alufóliát eltávolítva, a hőfokot 180-ra csökkentve pirítjuk a combokat. (Nálam kb. 25 perc volt.) Néha a szaftjával meglocsoljuk, hogy ne száradjon nagyon ki a hús.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése