Kisfiam ma tarhonyás húst kért ebédre. Ennek azért is
örültem, mert így nem kellett azon törnöm a fejemet, hogy mi kerüljön az
asztalra. Gondoltam megosztom, hogy készítem a tarhonyát, mert kezdő
háziasszonyként bizony nekem is nehézséget okozott. Anyukám érzésre készítette,
anno nekem ez nagyon nem sikerült, még egy kis víz, még egy kevéske és így is kemény maradt. Aztán az egyik főzős csoportban egy úr
ajánlotta az 1:2 tarhonya-víz arányt. (Sajnos a nevét nem tudom, de ezúton is
köszönöm neki.) Azóta csak így készítem.
Rettenetesen egyszerű és fél óra alatt
kész a remek köret.
Hozzávalók 4
főre:
*3-4 ek olaj
*2 csésze tarhonya (ez kb. 40 dkg)
*4 csésze víz
*1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
*1 csapott kk só
*1 nagy csipet bors
Az olajat felforrósítjuk, majd a 2 csésze tarhonyát rászórjuk és
néha megkavarva kedvünk szerinti barnaságig pirítjuk (én nem szeretem túl barnára, inkább olyan
közepesnek mondanám).
A csésze mérete tulajdonképpen mindegy, csak az arányok a fontosak, de általában 2,5
dl-et használok.
Felengedjük a 4 csésze vízzel, de óvatosan, mert ekkor felszálló
forró gőz nagyon könnyen megégetheti a kezünket.
Jól átkavarjuk.
Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel (vagy leveskockával).
Lefedve, néha megkavarva mérsékelt lángon hagyjuk puhára
főni. Kb. 20 perc alatt készre is puhul és felszívja az összes vizet. (Én többször kóstolással ellenőrzöm a puhaságát.) Érdemes többször megkavarni, hogy le
ne ragadjon és ne álljon össze.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése