Printfriendly

2015. január 15., csütörtök

Egyszerű köménymagleves



Párom nagyon szeret minden ételt, ami köménymagos. Bár levest még sohasem készítettem, most is csak egy kis adagot, próbaképpen. 
Szerintem egész finom, nagyon egyszerű, fél óra alatt elkészíthető és igazán pénztárcabarát. Jól kiegészíti a pirított kenyérkocka, legközelebb egy kis reszelt sajtot is szórok rá.

Hozzávalók 2 főre:
*3 púpos ek liszt
*2-3 ek olaj
*2 púpos ek köménymag egészben
*0,5 kk só
*1 csipet bors
*1 csapott kk őrölt köménymag
*1 kk házi ételízesítő (esetleg 0,5 leveskocka)
*9 dl víz
*2 kisebb szelet kenyér

Az egész köménymagot 2 dl vízben felfőzzük.
A lisztet egy kisebb fazékban az olajjal csomómentesre keverjük, kis lángon világosra pirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, majd fokozatosan beleszűrjük a köménymagos főzetet, plusz még kb. 7 dl vizet, közben állandóan kavargatjuk, hogy ne maradjon csomós.
Visszatesszük a lángra és ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménymaggal, házi ételízesítővel (esetleg leveskockával).
Közben a kenyereket egész apró kockára, darabokra vágjuk és egy tepsibe rakva 200 fokosra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kicsit megpirítjuk.
A levest melegen, a pirított kenyérkockákkal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.
 

1 megjegyzés:

  1. Én úgy tudom, a köménymagot szárazon pirították meg előtte, addig, hogy pattogjon a fazékban.
    Apukám nagyon szerette...

    VálaszTörlés