Mire felkeltek a gyerekek, már ki is vettem a buktákat a sütőből.
Tésztához:
*50 dkg
liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg
friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak
vaníliás cukor
*1 egész
tojás
*10 dkg
margarin
Továbbá:
*18 tk
sűrű szilvalekvár
*1 ek olvasztott
margarin
*2 púpos ek
darált dió
Az élesztőt
a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd
hagyjuk felfutni.
A lisztet
egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a
maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.
Alaposan
kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben egy ovális kerámia
sütőformát egész vékonyan kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.
A megkelt
tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 4 mm vastagra
elnyújtjuk.
Egy nagyobb
pogácsa vagy fánk kiszúróval kiszaggatjuk.
Minden
tészta közepére rakunk 1 teáskanálnyi szilvalekvárt.
A tésztát a
kezünkbe fogjuk, a széleit batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd
gombócot formázunk.
A buktákat
az előkészített formába rendezzük.
A sütőt
előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.
A bukták
tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk darált dióval.
180 fokon 23
perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése