Azt hiszem ennél a változatnál maradok. Bár a közepesen vastag tésztát is szerettük, de ez most valahogy sokkal jobban ízlett. A széle kicsit ropogósra sült, a többi részen pedig kellemesen puha volt.
Ha nincs pizzasütő forma, akkor természetesen egy hagyományos tepsi is tökéletesen megfelel a sütéshez.
Hozzávalók 2 db
26 cm-es pizzához:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 tk só
*1,7 dl langyos víz
*2 dkg friss élesztő
*1 púpos tk tyúkzsír olvasztva (vagy bármilyen más, esetleg 2-3 ek olaj)
Szószhoz:
*1 közepes fej vöröshagyma
*2 ek olaj
*2 csapott tk liszt
*2 dl házi paradicsomlé
*1 nagy csipet cukor
*1 kis csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 csipet morzsolt bazsalikom
Feltéthez:
*1 kisebb sárga paprika
*1 kisebb fej lila hagyma
*15 dkg szeletelt füstölt-főtt tarja
*15 dkg trappista sajt
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Az
élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, kicsit elkeverjük, nem szükséges futtatni.
Az élesztős vizet és az olvasztott tyúkzsírt a liszthez
adjuk, majd rugalmas tésztát dagasztunk.
Két egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk.
Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
2 kerek pizzasütő formát kikenünk kevés margarinnal és
megszórjuk liszttel.
A megtisztított, apró kockára vágott vöröshagymát az
olajon üvegesre pároljuk, a tűzről lehúzzuk, majd megszórjuk a liszttel,
csomómentesre keverjük.
A tűzre visszatéve felengedjük a paradicsomlével.
Ízesítjük sóval, borssal, cukorral, morzsolt oregánóval.
Kevergetve hagyjuk besűrűsödni, majd félretesszük.
A lila hagymát és a paprikát karikára vágjuk. A sajtot
lereszeljük.
A megkelt tésztákat az előkészített formákba helyezzük,
majd a kezünkkel a széle felé szépen laposra nyomkodjuk. (Akinek könnyebb, el
is nyújthatja, majd úgy helyezve a formába.)
Egyenletesen megkenjük a szósszal és megszórjuk a sajt
felével.
Sorban rárakjuk a lila hagymát, a paprikát, rátépkedjük a
tarját.
Végül meghintjük a maradék sajttal.
A sütőt előmelegítjük, és addig hagyjuk kelni a pizzákat.
200 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Újhagymával vagy metélőhagymával megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése