Egy nagyon tartalmas és finom leves lett belőle. Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de nagyon finom.
Ha szárazbabot használunk, akkor azt előző este érdemes forró vízbe áztatni és a hússal együtt a leveshez adni, mert lassabban puhul meg, mint az előfőzött, konzerv változat.
Hozzávalók 6
főre:
*30 dkg füstölt csülök
*40 dkg sertéslapocka
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 ek olaj
*4 szál sárgarépa
*3 szál petrezselyem
*6 kisebb szem krumpli
*2 kis doboz fehérbab konzerv
*1 kk só
*1 nagy csipet bors
*1 ek házi darált paprika
Rántáshoz:
*2 ek liszt
*2 ek olaj
*1 tk őrölt pirospaprika
A füstölt csülköt apró kockára vágjuk és kb. 1,5 liter
vízben fedő alatt kb. 1 óra alatt közel puhára főzzük.
A megtisztított lapockát apró kockára vágjuk, és kicsit
lecsepegtetjük.
Egy nagy fej vöröshagymát apróra kockázunk és kevés
olajon üvegesre párolunk, majd a lapockát fehéredésig pirítjuk rajta.
Hozzáadjuk a csülköt a főzőlevével együtt (kb. 1 liter
lett), majd felöntjük még 2-2,5 liter vízzel és fedő alatt tovább főzzük.
Megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát, a
petrezselymet vékony karikára, a krumplit kisebb kockára vágjuk.
A konzerv babot átmossuk és hagyjuk lecsepegni.
A levest ízesítjük sóval, borssal, házi ételízesítővel(leveskockával),
darált paprikával.
Ha már a hús majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát és a
petrezselymet.
Elkészítjük a rántást. Két evőkanálnyi olajjal
csomómentesre keverünk két evőkanál lisztet, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk.
A tűzről lehúzva meghintjük őrölt pirospaprikával, majd
jól elkeverjük.
A leves meleg levéből kanalanként hozzáadva felhígítjuk,
közben kavargatva, hogy sima, csomómentes rántást kapjunk.
Ha már majdnem puha a répa és a zöldség, hozzáadjuk a
krumplit is.
Hagyjuk felfőni és beleszórjuk a lecsepegett babot, majd
felöntjük a rántással.
Felfő és melegen, friss kenyérrel kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése