Printfriendly

2015. január 5., hétfő

Resztelt sertésmáj

Ritkán kerül sertésmáj az étlapra, akkor rendszerint rántott formában vagy resztelt májként. Ilyenkor sós főtt krumpli vagy párolt rizs a kísérője. Most utóbbival kínáltam.
Egy kis érdekesség az elnevezésével kapcsolatban. A "resztelt" szó jelentése a német "rösten" igéből származik, aminek a jelentése pirít, pörköl. (l. Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai, 2003, 1143)


Hozzávalók 3 főre:
*90 dkg sertésmáj
*2 egész nagy fej vöröshagyma
*2 púpos ek zsír
*0,5 kk őrölt bors
*1 csapott kk morzsolt majoránna
*1 púpos tk őrölt pirospaprika
*1 ek házi darált paprika
*1 kk só

A májat vékony csíkokra, darabokra vágjuk, a hártyás, vastag eres részt eltávolítjuk, majd kicsit hagyjuk hideg vízben ázni.
A vöröshagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk és a felhevített zsíron üvegesre pároljuk.
A májat lecsöpögtetjük, majd a hagymás zsíron fehéredésig pirítjuk.
Megszórjuk az őrölt pirospaprikával, a borssal, majoránnával. Hozzáadjuk a darált paprikát.
Felengedjük kb. 0,5 dl vízzel és fedő alatt puhára főzzük.
Ha már puha a máj, hagyjuk a vizet elfőni róla, ha még maradna rajta.
Végül megszórjuk a sóval és jól átforgatjuk.
Melegen, rizzsel vagy sós krumplival és savanyúsággal kínáljuk.
 
A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés:

  1. Hű, de rég volt már nálunk is, pedig szeretjük. Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nálunk is ritkán készül, talán ezért is esik olyan jól akkor :-)

      Törlés