Egy kis érdekesség az elnevezésével kapcsolatban. A "resztelt" szó jelentése a német "rösten" igéből származik, aminek a jelentése pirít, pörköl. (l. Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai, 2003, 1143)
Hozzávalók 3
főre:
*90 dkg sertésmáj
*2 egész nagy fej vöröshagyma
*2 púpos ek zsír
*0,5 kk őrölt bors
*1 csapott kk morzsolt majoránna
*1 púpos tk őrölt pirospaprika
*1 ek házi darált paprika
*1 kk só
A májat vékony csíkokra, darabokra vágjuk, a hártyás,
vastag eres részt eltávolítjuk, majd kicsit hagyjuk hideg vízben ázni.
A vöröshagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk és a
felhevített zsíron üvegesre pároljuk.
A májat lecsöpögtetjük, majd a hagymás zsíron fehéredésig
pirítjuk.
Megszórjuk az őrölt pirospaprikával, a borssal,
majoránnával. Hozzáadjuk a darált paprikát.
Felengedjük kb. 0,5 dl vízzel és fedő alatt puhára
főzzük.
Ha már puha a máj, hagyjuk a vizet elfőni róla, ha még
maradna rajta.
Végül megszórjuk a sóval és jól átforgatjuk.
Melegen, rizzsel vagy sós krumplival és savanyúsággal
kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Hű, de rég volt már nálunk is, pedig szeretjük. Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nálunk is ritkán készül, talán ezért is esik olyan jól akkor :-)
Törlés