PrintFrendly

2016. január 15., péntek

Sonkás-tejfölös galette




A galette egy francia eredetű vékony tészta, amit vagy gyümölcsökkel töltenek édesen, vagy sósan készítik, mint most én is. Roppant egyszerű, nem szükséges hozzá sem sütőpor, sem élesztő. A feltét tetszés szerint választható, attól függően, hogy épp mi van otthon. Nekem egy picit a pizzához hasonlít, de attól sokkal vékonyabb. 
Ebből a tésztából 4 db kistányér méretű galette lett, ami 4 főre tökéletesen elegendő fogás.
Hozzávalók 4 főre:
Tésztához:
*25 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*12 dkg margarin
*15 dkg tejföl

Feltéthez:
*8 púpos ek tejföl
*1 púpos tk házi fokhagymakrém
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*15 dkg sonka
*1 közepes fej lila hagyma

Továbbá:
*1 kisebb tojás a tészta kenéséhez

Először a tésztát készítjük el. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a margarint és jól összedolgozzuk. Ha picit ragadna, érdemes lisztezett felületen átgyúrni.
Gombócot formázunk és becsomagolva addig hűtőben pihentetjük, míg a feltétet előkészítjük.
A lila hagymát megtisztítjuk és nem túl apróra vágjuk. A sonkát apróra kockázzuk.
A tejfölt egy tálba mérjük, majd ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel és simára keverjük.
A sütőt előmelegítjük. Két nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, majd egyenként gombócokat sodrunk. Az egyik tésztát enyhén lisztezett felületen nagytányér méretűre és alakúra elnyújtjuk és az előkészített tepsibe fektetjük.
Megkenjük kb. 2 evőkanál fűszeres tejföllel úgy, hogy a széleken kb. 2 cm részt kihagyunk.
Szórunk rá hagymát és sonkát.
A kenetlen szélét felhajtjuk úgy, hogy a tésztát pár centinként egy kicsit összecsípjük.
Ezt a részt lekenjük egy kissé felvert, egész tojással.
Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 13 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Andrea! Ma megvettem a Küldd el a recepted! Gyors ételek különszámát, és a 82. oldalon látom a Te receptedet (Sonkás galette) Kissné Kovács Ibolya Dombrádról küldte be. Ne haragudj, de felháborítónak tartom, hogy saját receptjeként küldi be, és még a képet is "lopta", mert a fenti képet másolta le. Ha a hozzájárulásoddal történt, akkor bocsi. és elnézést kérek.Sajnos már több ilyen receptbeküldővel találkoztam, akik más "tollával ékeskednek", és még arra sem veszik a fáradtságot, hogy saját képpel küldjék be a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, Köszönöm, hogy szóltál. Valóban az utóbbi időben elszaporodtak az illetéktelen receptlopások. Ebben az esetben az én beleegyezésemmel és engedélyemmel Édesanyám nevén jelent meg a recept a lapban. További szép napot kívánok! Andi

      Törlés