Printfriendly

2016. január 25., hétfő

Tejszínes sárgarépa krémleves


Nagyon ritka eset, hogy megkérdezem a családot, hogy mi legyen az ebéd és kapok konkrét választ. Most a leves volt a talány, de Férjem rögtön rávágta, hogy sárgarépa krémleves. Bár még sohasem készítettem, de vendégségben már kóstoltuk. Gondoltam, hogy nem lehet olyan bonyolult és valóban. Roppant egyszerű. Bő fél óra és kész is lett. Ez a változat nem tartalmaz sem krumplit, sem lisztet, csak a maga valójában sárgarépát. 
Elég sűrű leves, aki hígabban szereti, kevés tejjel lazíthatja. Bevallom, nekem minden feltét nélkül ízlett a legjobban.
Hozzávalók 4 főre:
*70 dkg sárgarépa
*1 közepes fej vöröshagyma
*1 ek olaj
*1 púpos kk só
*1 késhegynyi őrölt bors
*1 tk házi ételízesítő (esetleg 0,5 leveskocka)
*7 dl víz
*2 dl sűrű tejszín

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, a répát egyforma vékony karikára vágjuk, a hagymát apróra kockázzuk.
Utóbbit egy kevés olajon egy közepes fazékban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a sárgarépát.
Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje (nekem ez 7 dl volt).
Ízesítjük a fűszerekkel és fedő alatt addig főzzük, míg a répa megpuhul.
Ezután lehúzzuk a tűzről és egy merülő mixerrel pürésítjük.
Visszarakjuk a lángra és felengedjük a tejszínnel.  Itt érdemes megkóstolni, hogy nem szükséges-e még egy kevés só bele.
Ha felfő, elzárjuk és melegen kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése