Printfriendly

2016. január 20., szerda

Álarcfánk



Hogy mit meg nem tesz az ember lánya a gyerekeiért? Álarc formájú fánkot süt. Mert próbálja érdekessé, kívánatossá tenni az amúgy is rossz étvágyú gyerekek étkezését. Egy laktató gulyáslevest ezért érdemes minél gyorsabban bekanalazni, hogy már mártogathassák is a házi sárgabarack lekvárba a porcukros édességet. 
Megéri pepecselni vele? Mindenképpen ;-)
Hozzávalók 4 főre:
*25 dkg liszt
*1 csapott tk sütőpor
*1 nagy csipet só
*2 púpos ek porcukor
*2 közepes egész tojás
*5 dkg olvasztott vaj
*1 csapott ek tejföl
*2 ek likőr (ha nincs, jó a rum vagy pálinka)
*Kb. 4 dl olaj a sütéshez

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a sütőport, a porcukrot.
Beleütjük a tojásokat, belecsorgatjuk az olvasztott vajat, belekanalazzuk a tejfölt, a likőrt.
Sima tésztát dolgozunk belőle. Ha picit ragadna, akkor enyhén lisztes felületen érdemes átgyúrni.
Egy darab papírból kivágunk egy közepes nagyságú álarcformát, a szemek helyét is kialakítva.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk.
A tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy lisztbe mártott derelye metszővel körbevágjuk a tésztára helyezett formát, majd a szemek helyét is kivágjuk.
A fánkokat a forró olajba rakjuk és közepesnél egy kicsit mérsékeltebb lángon mindkét oldalukat szép barnára sütjük. Érdemes figyelni, mert hamar sül.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Porcukorral meghintve és sárgabarack lekvárral kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés: