Printfriendly

2016. január 1., péntek

Kefires lángos

Szilveszter ide vagy oda, ha lángost ennénk, akkor nincs mit tenni, lángost kell sütni :-D 
Semmi extra, csak némi kefir és már kel is a tészta. Jó fokhagymásan szeretjük, tejföllel és reszelt sajttal. Ez egy olyan étel, miből szerintem nem lehet sokat enni, mert hamar eltelít és forrón fogyasztva hamar beteg lehet az ember. Csak bírjuk kivárni, míg kéz melegre hűl ;-)


Hozzávalók 6-7 lángoshoz:
*50 dkg liszt
*2 csapott kk só
*3 dl kefir
*2,5 dkg friss élesztő
*1 csipet cukor
*0,5 dl olaj a tésztába
*3-4 dl olaj a sütéshez

A kefirt egy kis tálba kanalazzuk, picit megmelegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Megszórjuk egy pici cukorral, összekeverjük és félretesszük kb. 10 percre.
Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, ezután hozzáadjuk a kefirt, és az olajat.
Nem túl kemény tésztát dagasztunk belőle. Ha mégis annak éreznénk, akkor adhatunk hozzá 1 evőkanálnyi olajat.

Meleg helyen, lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy nagyobb edényben olajat forrósítunk.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kézzel egy kicsit kilapogatjuk.
Egy közepes méretű tálkával (nálam salátás) kiszaggatjuk.
Ha már jó forró az olaj, akkor kézbe veszünk egy tészta korongot és a két kezünkben úgy tartjuk, mintha az autó kormányát fognánk és a szélét tartva elkezdjük körbe forgatni. Így a tészta széle kicsit vastagabb marad, de a közepe szép vékonyra nyúlik.

A forró olajban szép pirosra sütjük mindkét oldalát. (Ha nem elég meleg az olaj, akkor a tészta hamar megszívja magát olajjal és tocsogós lesz.)
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése