Printfriendly

2016. január 24., vasárnap

Hagymaágyon sült kacsa java



Anyukámtól kaptunk egy szép, feldolgozott, saját nevelésű és vágású kacsát. Ritkán készítek fogást ebből a szárnyasból, pedig remek sült varázsolható belőle. A hagyma is igazán jó ízt kölcsönöz a húsnak.
Nem szeretem, ha nagyon kiszárad a hús, ezért amikor már lekerül róla a fólia, gyakran meglesem, többször locsolgatom a saját levével. 
A gyerekek kedvéért krumplipürével kínáltam.
Hozzávalók 4-6 főre:
*1 nagyobb kacsa vastagabb részei (comb, szárny, mell)
*1 ek tyúkzsír
*1 nagyobb fej vöröshagyma
*1 ek szárnyas fűszersó
*1 dl víz

A húst alaposan megtisztítjuk és bedörzsöljük fűszersóval.
Egy közepes tepsit kikenünk egy evőkanál zsírral.
Egy nagyobb fej vöröshagymát megtisztítunk, karikára vágjuk és a szétszedett karikákat a tepsibe szórjuk.
Ráfektetjük a húsokat.
Öntünk közéjük némi vizet, amibe még egy kevés házi ételízesítőt is teszünk.
Alufóliával lefedjük.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon hőlégkeveréssel addig sütjük, míg a villa hegye könnyen a húsba megy. (Nekem ez 100 perc volt, de ez természetesen sütő- és kacsafüggő.)
Ezután a fóliát eltávolítjuk és a hőfokot 180 fokra csökkentve szép pirosra pirítjuk a húst. (Nekem ez kb. 20 perc volt.)
Közben párszor meglocsoljuk a szaftjával, hogy ne száradjon nagyon ki.
Egyszer meg is fordítjuk, hogy minden oldala szép pirult legyen.
Azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése