Printfriendly

2016. január 3., vasárnap

Húsos rakott brokkoli

Valahogy a család mostanában nem kedveli köretként a rizsát, de valami más hozzávalóval kombinálva duzzogva, de elfogyasztja :-) Megláttam egy szép brokkolit a boltban és akkor már tudtam, hogy egy tepsis ételt fogok belőle készíteni. 
Némi hús és rizs társaságában finom fogás lett belőle. 


Hozzávalók 6 főre:
*50 dkg brokkoli
*12 dkg rizs
*50 dkg darált sertéscomb
*1 nagy fej vöröshagyma
*3 ek olaj
*1 csapott kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd fokhagyma)
*2,5 dl tejföl
*2 nagy tojás
*10 dkg sajt

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A brokkolit közepes rózsákra szedjük, majd sós, lobogó vízben, lefedve kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük.  Jéghideg vízbe szedjük, majd leszűrjük és hagyjuk lecsepegni.
A vöröshagymát apróra kockázzuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk rajta. Ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával), ételízesítővel. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd lefedve puhára főzzük.
A rizsát a szokásos módon sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük.
Egy közepes tepsit kikenünk vékonyan vajjal, majd az alján elosztjuk a lecsepegett brokkolit és meghintjük egy kevés sóval.
Ha puha a hús és elfőtte a levét, akkor összekeverjük a rizzsel és egyenletesen elsimítjuk a brokkoli tetején.
A tejfölt simára keverjük a tojással és a rizses rétegre kenjük. Bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 perc alatt 200 fokon hőlégkeveréssel szép pirosra sütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése