Printfriendly

2016. január 17., vasárnap

Pudinggal töltött farsangi fánk



Tegnap ebéd vendégeink voltak. A hagyományos menüt egy kicsit különlegesebb édesség követett. Már nagyon régen készültem pudinggal töltött fánkot sütni. Úgy éreztem, hogy itt van végre az alkalom. A töltéshez egy tortadíszítő kis fecskendőszerűt használtam, amire egy hosszabb vég került fel.  A sütésnél arra kell nagyon figyelni, ha túl nagy lángon sütjük, akkor a fánkok külső része hamar megpirul, de a belseje nyers maradhat, ugyanis ez most egy vastagabb típus, hisz nincs lyuk a lekvárnak kialakítva, mint a hagyományos változatnál.
Azt hiszem nagy sikere lett, mindenkinek nagyon ízlett. Biztosan máskor is sütöm majd.

Hozzávalók 20 fánkhoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*3 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tojás sárgája
*5 dkg vaj
*kb. 7 dl olaj a sütéshez

Töltelékhez:
*1 tasak vaníliás (főzős) pudingpor
*3 ek cukor
*5 dl tej

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk egy evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját, a felfutott élesztőt. Elkezdjük összedolgozni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat.
Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha picit ragadna, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ez alatt a töltelékhez a pudingport a cukorral elkeverjük, majd fokozatosan adagolva a tejet, csomómentesre keverjük.
Mérsékelt lángon sűrűre főzzük.
Hagyjuk kihűlni, közben többször átkavarjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra elnyújtjuk, majd egy lisztbe mártott közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Egy fedeles serpenyőben olajat forrósítunk, addig hagyjuk kelni a fánkokat.
Ha már forró az olaj, akkor a fánkokat fejjel lefelé az olajba rakjuk, tehát a lisztes felülettel érintkező alja kerül az olajban felülre.
Lefedve kb. 1 perc alatt megsütjük az egyik oldalát, majd fedő nélkül a másikat is.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Ha a fánkok egy picit hűltek, akkor egy saslik (vagy hurka) pálcikával egy kis lyukat készítünk az oldalára, majd egy tortadíszítő fecskendő segítségével megtöltjük a pudinggal.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés: