Printfriendly

2016. január 22., péntek

Szerelmeslevél



Még karácsony előtt egy kedves hölgy kért meg, hogy süssem meg neki ezt a számomra eddig ismeretlen süteményt. Picit aggódtam, hogy a sok tojástól mennyire lesz lágy a tészta, de a hűtős pihentetés után meglepően könnyen lehetett vele dolgozni. Kevés töltelék nekem maradt meg, de amint elkészültek, tudtam, hogy még egész nyugodtan tölthettem volna többet is a levelekbe.
Pár darab sütit hagytunk kóstolóba magunknak is, ami olyan hamar elfogyott, hogy biztosan újra el kell majd készítenem a családnak is.

Hozzávalók kb. 30 db sütihez:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*25 dkg margarin
*5 közepes tojás sárgája
*1 csipet só

Töltelékhez:
*5 közepes tojás fehérje
*25 dkg darált dió
*20 dkg porcukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*2 tasak vaníliás cukor

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és összedolgozzuk.
Egy zacskóba csomagoljuk és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Másnap a sütőt előmelegítjük és két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk kanalanként a porcukrot, majd tovább verjük egy kicsit. Ezután beleszórjuk a vaníliás cukrot, a darált diót és a citrom reszelt héját. Összeforgatjuk.
A tésztát két részre vágjuk és finoman lisztezett felületen az egyiket kb. 2 mm vékonyra és közel téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy éles késsel kb. 7*7 cm nagyságú kockára vágjuk. A töltelék felét elosztjuk rajtuk.
Majd a tészták négy sarkát összefogjuk, és mint a borítékot formázzuk, vagy mint a túrós batyut.
Az előkészített tepsibe rakjuk.
A tészta másik felével is megismételjük a műveletet.
200 fokon hőlégkeveréssel kb. 5 percet sütjük.
Ezután a hőfokot 170-re csökkentve további 12 percet sütjük.
Még melegen megszórjuk porcukorral.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése