Printfriendly

2016. április 23., szombat

Kakaós fonott kalács



Egy kis kalácsra vágytam, mégpedig kakaósra. Nagyon finom, puha a tésztája, de nem túl édes. Reggelire vagy uzsonnára tökéletes egy bögre hideg tej kíséretében. Nem nehéz az elkészítése, akár kezdő háziasszonyok is nyugodtan belevághatnak.
Hozzávalók 2 kalácshoz:

Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*1 ek margarin megolvasztva
*5 ek cukor
*2 tasak vaníliás cukor
*3 púpos ek cukrozatlan kakaópor

Tetejére:
*1 egész tojás lekenni

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint.
Simára dagasztjuk.
Meleg helyen lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk.
Majd az egyik tésztát téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Keresztben 3 egyforma részre vágjuk. Mindegyiket lekenjük olvasztott margarinnal.
A cukrokat a kakaóporral kikavarjuk, és a felét elosztjuk a 3 tésztacsíkon.
A csíkokat egyenként feltekerjük és a hajtásokat a tészta széléhez csípjük.
A három szál végét összefogjuk és lazán összefonjuk.
A műveletet megismételjük a másik tésztával is.
Két sütőpapírral bélelt kalácsformába fektetjük, és lefedve még kb. 30 percet kelesztjük.
Lekenjük egy kissé felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés:

  1. Egyik kedvenc kalácsunk, csak én ostoros kalacsnak ismerem. Jó, hogy eszembe juttattad, hétvégén lehet sutok egyet en is családnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is tudtam, hogy ennek a kalácsnak ez a neve :-) Kellemes sütögetést kívánok :-)

      Törlés