Printfriendly

2016. április 4., hétfő

Uti pogácsa



Van úgy, hogy pogácsát kell sütni, mert azt enne az ember lánya. Akkor igenis elő kell venni a nyújtófát és nekilátni. Ez egy roppant finom, puha pogácsa. Nem nehéz, csak a hajtogatás, ami picit meghosszabbítja az elkészítését. De megéri, mindenképpen. Remek útravaló :-)
Hozzávalók 2 nagy tepsi pogácsához:
*60 dkg liszt
*2 kk só
*1 dl tej
*3 dkg friss élesztő
*2 tojás sárgája
*2 dl tejföl
*25 dkg margarin
*1 tojás felverve lekenni

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szórjuk és elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a tojások sárgáját és elkezdjük összedolgozni.
Fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Ha picit ragacsos lenne a tészta, akkor lisztezett felületen átdolgozzuk.
Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A pogácsáknál szokásos módon kétszer, 15 perces pihentetések közbeiktatásával hajtogatjuk.
(Erről például itt olvashattok bővebben.)
Majd ujjnyi vastagra (Kb. 1,5 cm) nyújtjuk, egy késsel becsíkozzuk.
Egy közepes pogácsa szaggatóval (6 cm) kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsibe rakjuk.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 20-25 perc.
A tetejét lekenjük a tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 20 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű szép..."hamuba sült pogácsa", azt hiszem régen így mondták. Kis kendőbe tették és a vándor elvitte magával az útra...

    Ezt meg fogom sütni én is!

    Legyen szép napod: Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, valóban így van. Kellemes sütögetést kívánok és jó étvágyat hozzá ;-)

      Törlés
  2. Zseniális recept! A hétvégén megsütöttem! Mindenkinek nagyon ízlett! Üdv, Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök a sikerének. Kedves egészségetekre :-)

      Törlés