Printfriendly

2016. június 9., csütörtök

Krumpliprósza


Minden hónapban megvásárolom a Küldd el a recepted! magazint. A júniusi számban akadt meg a szemem ezen a roppant egyszerű fogáson. El is határoztam, hogy elkészítem. Annyi csak a változás, hogy 50 dkg helyett 40 dkg krumplit dolgoztam fel és így arányosan egy kicsit kevesebb liszt került bele. 
Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal „lángosként” fogyasztottuk.
Hozzávalók kb. 13 darabhoz:
*40 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 nagyobb tojás
*1 púpos tk só
*15 dkg liszt
*3-4 dl olaj a sütéshez

A megtisztított krumplit nagyobb darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük és áttörjük.
Ha már kicsit hűlt, akkor sózzuk és hozzáadjuk a tojást, a lisztet. Jól összedolgozzuk.
A liszt mennyisége változhat, mert a tojások sem egyformák és a krumpli nedvesség tartalma is eltérhet.
A massza könnyű, lágy, de nem ragacsos.
Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra elnyújtjuk. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
(A hulladék tésztát összedolgozzuk és újra elnyújtjuk, szaggatjuk.)
Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk és közepes lángon mindkét oldalukat szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal, „lángosként” kínáljuk.
Melegen és hidegen is finom fogás.

A Facebookon is megtaláltok.

8 megjegyzés:

  1. jaj nekem
    de szép, és egyszerű is

    VálaszTörlés
  2. Szia! Ezt el lehet készíteni teljes kiörlésű vagy tönköly lisztből is? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Én még nem próbáltam teljes kiőrlésű lisztből, de talán működhet.

      Törlés
  3. Nálunk mást neveznek krumpliprószának, de ez is nagyon jól néz ki, és szerintem ki is fogom próbálni 😊

    VálaszTörlés
  4. Nálunk mást neveznek krumpliprószának, de ez is nagyon jól néz ki, és szerintem ki is fogom próbálni 😊

    VálaszTörlés