PrintFrendly

2016. május 5., csütörtök

Apró labdafánkok



Ez a finomság kimondottan a gyerekek kedvéért készült, mert teljesen odavannak az ilyen egy falatnyi fánkocskákért. Nem mondom, hogy kicsit azért macerásabb, mint a nagyobb változat, de ugye az ember lánya mindenre képes a csemetéiért. Két nagyobb tálcányi lett belőle és a gyerekek nagy örömére az udvaron, egy piknik keretében fogyasztottuk el saját készítésű baracklekvárba mártogatva. Öröm volt nézni a kis porcukros pofijukat, ahogy falatozták az apró fánkokat. 
Hogy hogyan lett labda alakú? A forró olajban először az apró kis pogácsaformák egyik oldala púposodott fel, majd megfordítás után a másik is. Így keletkeztek ezek az aranyos kis gombócok.

Hozzávalók:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és 1 evőkanál cukorral megszórva felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, majd elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarinnal simára dagasztjuk.
Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vékonyra elnyújtjuk és egy egész kicsi pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Kb. 15-20 percet még letakarva kelesztjük, míg jól megemelkedik.
Ezután olajat forrósítunk és közepestől mérsékeltebb lángon megsütjük a fánkokat.
(Érdemes figyelni, mert nagyon gyorsan megsül.)
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Andi! Szeretnem megkerdezni, a tesztabol kihagyhato- e a tojas( probaltad- e mar), vagy mivel lenne helyettesitheto? Sajnos tojas nelkul kell innentol sussek- fozzek. Az eredeti recepted mar probaltam, nagyon finom,tokeletes, nem tudom tojas nelkul is használhatnám- e kelt tesztanak. Koszonom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Bevallom eddig csak sós kelt tésztát készítettem tojás nélkül, az pedig lángos és pizza volt. Ha a tojás kimarad, akkor a folyadék mennyiségét növelném meg, de nem tudom, hogy helyettesíteni mivel lehetne. Lehet, legközelebb megpróbálok majd egy tojás nélküli változatot és akkor mindenképpen megírom a végeredményt.

      Törlés
  2. Szia. Időközben kutakodtam a neten, mivel lehetne a tojast kivaltani, és kiprobaltam az ecetes helyettesitest. Vagyis az 1 tojas helyett 1 evokanal 10 szazalekos ecetet tettem a tesztaba. Meglepodve vettem eszre, hogy ugyanugy mukodik minden, allagra es izre egyarant. Mivel az eredeti recepted sutottem mar tobbszor is, emiatt batran ajanlom mindenkinek ezt a modszert, aki raszorul, mint mi, vagy csak tojas szukeben van.

    VálaszTörlés