Printfriendly

2015. november 23., hétfő

Zöldséges-tojásos fasírttekercs

Ünnepi főpróbát tartottunk. Ha karácsony, akkor biztos, hogy készül valamilyen töltött hús vagy fasírttekercs. Az a jó benne, hogy az ünnep előtt már megsüthető és az adott napon már csak szépen felszeleteljük, tálaljuk és a többi időt már a családdal és nem a főzéssel, sütéssel töltjük.

Dekoratív fogás, amihez remek köret a habos krumplipüré vagy akár a krumplisaláta is, de szépen mutat hidegtálon is.



Hozzávalók 2 rúdhoz:
*1 kg darált sertéscomb
*2 nagyobb nyers tojás
*1 púpos kk só
*1 púpos tk házi fokhagymakrém (esetlek 2-3 gerezd fokhagyma)
*0,5 kk őrölt bors
*10 púpos ek zsemlemorzsa
*1 kisebb tojás felverve a rudakat lekenni

Töltelékhez:
*5 keményre főtt tojás
*1 egész nagy szál sárgarépa
*10 dkg zöldborsó (nálam saját eltevésű mirelit)
*1 nagyobb kápia paprika
*15 dkg trappista sajt

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A sárgarépát és a pritamin paprikát apró kockára vágjuk, majd a répát a zöldborsóval sós vízben éppen roppanósra főzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni és kihűlni.
A tojásokat apróra vágjuk.  A sajtot lereszeljük.
A húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a zsemlemorzsát és ízesítjük a fűszerekkel.
Alaposan összedolgozzuk.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük.

A masszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket sütőpapíron négyszögletes alakúra, kb. ujjnyi vastagra ellapogatjuk a tepsi hosszához igazítva.
A darabolt tojás felét rászórjuk, majd a paprika, a zöldborsó és a répa felét is. Meghintjük a sajt felével. A tenyerünkkel kicsit megnyomkodjuk a tölteléket.
A sütőpapír segítségével a hosszabbik oldalról kezdve feltekerjük, kicsit megnyomkodva, hogy ne maradjon benne levegő.
A tekercs két végét kicsit az ujjunkkal benyomkodjuk, hogy a töltelék ne jöjjön ki.
Óvatosan a sütőpapíros tepsibe fektetjük.
A másik adag hússal is megismételjük a fenti műveletet.
A rudak tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással.
Lefedjük alufóliával.

Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 60 percet sütjük, majd az alufóliát levéve további 20 percet pirítjuk. Ezalatt párszor meglocsolgatjuk a tetejét a kisült szafttal, hogy a rudak teteje ne száradjon ki nagyon.
A sütőből kivéve kiemeljük a léből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éles késsel vékonyra szeleteljük.

A Facebookon is megtaláltok.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése