Printfriendly

2015. november 11., szerda

Libazsíros kiflik

Régen sütöttem kiflit, ezért ma sorra került. A Márton naphoz igazodva libazsírral készült. Remek uzsonna lett belőle egy kis tojásos libatepertőkrém és egy kevés karikára vágott lila hagyma társaságában.



Hozzávalók 8 db kiflihez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej (+2 ek szükség esetén)
*1 tk cukor
*1 egész tojás
*8 dkg libazsír

Tetejére:
*1 kisebb tojás

A friss élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást és elkezdjük dagasztani, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a megolvasztott zsírt. (Ha szükséges, 1-2 ek tejjel lazíthatjuk, nekem még kellett hozzá, mert keménynek találtam a tésztát.)
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra, kb. 4 mm vastagra nyújtjuk.
8 cikkre vágjuk. A kör szélétől kezdve feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kicsit távolabb úgy, hogy a kifli hajtás része alulra kerüljön.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő, ez kb. 20 perc

A kifliket lekenjük egy kisebb, felvert tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése