Printfriendly

2015. február 2., hétfő

Rozsos-tejes zsemle

Van úgy, hogy az ember lánya elszámítja magát és elfogy a hétvégi kenyér. Ekkor gyors megoldás, ha sütünk valamilyen pékárut, ami jól jön a hét első reggelijéhez és a dolgozó férj is tud vinni tízóraira.
Most egy egyszerű, tejes zsemlét készítettem, ahol a liszt egy kis részét teljes kiőrlésű rozslisztre cseréltem.



Hozzávalók 8 db zsemléhez:
*50 dkg finomliszt
*10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
*2 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*3,6 dl tej
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*5 dkg margarin
*1 tk szezámmag

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A liszteket egy tálba szórjuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Ha ragadna a tészta, még adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi lisztet.
Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
Majd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk úgy, hogy a tenyerünkbe fektetünk egy darab tésztát, majd a szélétől a közepébe nyomkodjuk a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egy kevés helyet hagyva közöttük.
Letakarva, meleg helyen további 25-30 percet kelesztjük.
Lespricceljük vízzel, megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése