Printfriendly

2015. február 9., hétfő

Gombás sertésraguval rakott krumpli

Még a hétvégén készült ez a finomság. Egész más ételt terveztem, hozzá is kezdtem a ragu összeállításához, mikor Párom besétált a konyhába az ebéd után érdeklődve. Felvetette, hogy mi lenne ha rakott krumpli lenne belőle. Nem ellenkeztem és már álltam is neki krumplit hámozni.
Nagyon laktató, ízletes egytálétel lett belőle.


Hozzávalók kb. 6 főre:
*1,5 kg krumpli
*1 nagy marék reszelt sajt
Raguhoz:
*25 dkg darált sertéshús
*10 dkg gomba
*1 kisebb fej vöröshagyma
*1 ek olaj
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 tk őrölt pirospaprika
*2 nagy ek tejföl

A vöröshagymát és a gombát apró darabokra vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, majd a vöröshagymát üvegesre pároljuk, a húst fehéredésig pirítjuk rajta.
Hozzáadjuk a gombadarabokat, majd ízesítjük a fűszerekkel.
Felengedjük a házi paradicsomlével és fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul.
Ha a lé már kevés és a hús még nem elég puha, pótoljuk a folyadékot kevés vízzel. (Nekem kb. 1 dl-re volt még szükség.)
Ha már puha és sűrű, elkeverjük benne a két nagy evőkanál tejfölt.
Amíg a ragu elkészül, a megtisztított, meghámozott krumplikat sós vízben puhára főzzük.
Egy nagyobb kerámia tálba (vagy közepes tepsibe) karikázzuk a krumpli felét, majd megszórjuk vékonyan sóval. (Nem szükséges olajjal vagy margarinnal kikenni, mert a raguból megy a tál aljára elegendő szaft, így nem ragad le.)
A tejfölös-gombás ragu felét rákanalazzuk, és szépen elsimítjuk.
Rákarikázzuk a maradék krumplit. Ismét finoman megsózzuk.
Beborítjuk a ragu másik felével. Megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése