Printfriendly

2014. augusztus 12., kedd

Fehér kenyér

Ez most nem saját recept, hanem Limara egyik alkotása, aminek nagy izgalommal álltam neki. Még a hétvégén készítettem több adag öregtésztát, a hűtőben akár 1 hétig is eláll. Most csak elővettem egy adagot, hagytam kicsit szobahőmérsékleten életre kelni és belevágtam.
Nagyon jó volt a tésztával dolgozni, a formázás is jobban ment, mint gondoltam. Természetesen nem tökéletes, de az enyém. Nagyon finom, belül isteni puha, kívül ropog és még cserepek is keletkeztek rajta. A gyerek is alig bírta kivárni (velem együtt) hogy meghűljön és megszegjük :-)

Ez már a második kenyérke, még meleg:
A harmadik kenyér október 16-án, a kenyér világnapján készült:
Hozzávalók:
Öregtésztához:
*15 dkg kenyérliszt (Bl80)
*0,3 dkg friss élesztő
*0,9 dl víz
Tésztához:
*50 dkg kenyérliszt (BL80)
*2 csapott tk só
*2 ek burgonyapehely (elhagyható, nálam pont elfogyott)
*1 dkg friss élesztő
*a fenti összes öregtészta
*2 ek olaj
*2,7 dl víz

Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk.
Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.

A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, burgonyapehellyel, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, az olajat, és a meleg, de nem forró vizet.
Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1 csipet lisztet.
Alaposan kidagasztjuk, legalább 10 percig intenzíven.
Lefedve, meleg helyen kb. 30 percet kelesztjük.

Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 15-20 percet.
A megkelt tésztát kör alakúra ellapogatjuk kézzel, majd az itt található módon megformázzuk a kenyeret.
A kacsasütő jénait (8literes) fedelét kibéleljük sütőpapírral és belehelyezzük a kenyérkét.
A jénai alját pedig fedőként a tésztára borítjuk.
Kb. 45-50 percet kelesztjük.
Félidőben egy éles késsel vagy pengével három vágást ejtünk a tésztán.
A jénai fedelét lespricceljük vízzel és a lefedett kenyeret az előmelegített sütőbe toljuk.

220 fokon 50-55 percet sütjük, de ez függ a sütőtől és attól, hogy mennyire sült, barna kenyeret szeretnénk. A jénai fedelét kb. 35-40 perc után levesszük és így sütjük tovább, ekkor egy kis tálba vizet helyezünk a sütő aljába.
A megsült kenyeret kiemeljük a jénaiból, azonnal lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése